ROOT

Rss
Certificed Personal Coach Bacalah Anakku & Readeasy Phonics
03 May / 2017

Certificed Personal Coach Bacalah Anakku & Readeasy Phonics

Write By: admin Published In: ROOT Hits: 863 Comment: 0

Alhamdulillah selesai kursus personal coaching di Readnetwork, Kuala Lumpur.

Perlukah Membezakan Pencapaian Anak Satu Sama Lain
25 Nov / 2018

Perlukah Membezakan Pencapaian Anak Satu Sama Lain

Write By: admin Published In: ROOT Hits: 448 Comment: 0

Alhamdulillah...cuti sekolah sudahpun bermula, macamana dengan keputusan peperiksaan akhir tahun anak-anak kita?


Sekarang agak hangat diperkatakan tentang perlukah anak-anak cemerlang diraikan disekolah


kalau di tanya kepada saya sudah tentulah kita mahu anak kita cemerlang dan diraikan, namun kalau disekolah tu contohnya ada 400 lebih murid tahun 1, ada 12 kelas jadi yang diraikan cuma yg dapat no 1-3 sahajakan.


Kadang-kadang anak-anak kita juga cemerlang, dengan peratusan yang sangat baik, namun pihak sekolah hanya mampu meraikan yang terbaik dikalangan terbaik


Ianya adalah lumrah kehidupan. Jadi tugas kitalah ibubapa menerangkan kepada anak. Kalau saya, saya masih meraikan anak saya samada cemerlang atau memuaskan dengan cara mengikut kemampuan masing-masing.


Kadang-kadang anak-anak kita ni hanya perlukan sokongan dan sedikit pujian diatas usaha mereka. Raikanlah dengan cara contohnya buat kek bersama atau keluar makan bersama atau jika ada lebih boleh berikan hadiah hadiah sekadar yang mampu diatas usaha anak-anak.


Jangan dilupa berpesan kepada anak bahawa hadiah ini sebagai penghargaan diatas usaha yang telah dilakukan, dan berusaha lagi untuk mencuba yang lebih baik.


Usahlah kita menarik muka masam atau memarahi anak jika kurang berjaya. sebagai ibubapa kita tingkatkan usaha dan banyakkan berdoa untuk kejayaan anak didunia dan diakhirat.


gambar ehsan google

Tips Rangsangan Motor Buat Anak 2 tahun keatas
01 Dec / 2018

Tips Rangsangan Motor Buat Anak 2 tahun keatas

Write By: admin Published In: ROOT Hits: 504 Comment: 0

Tempohari kita dah sentuh bagaimana nak rangsang motor untuk bayi, hari ni kita sentuh sikit tips Tips Rangsangan Motor Buat Anak 2 tahun keatas. Pada umur ini anak memang sudah cekap berjalan. Rasa saya tak perlulah ibubapa terlalu bergantung lagi kepada stroller.


Pertama berikan anak peluang untuk berjalan sendiri dengan pengawasan ibubapa. Lebih bagus kalau bawa anak ke taman permainan untuk anak berlari, memanjat dan sebagainya.


Galakkan anak untuk belajar mengimbang badan. Contohnya berjalan diatas titi, boleh juga belikan trampolin untuk anak melompat dan seterusnya belajar mengimbang badan


Galakkan anak menyusun atau bermain cantum-cantum. Boleh je belikan lego atau pun berikan cawan atau apa saja untuk anak susun. Lagi menarik kalau berwarna warni.


Galakkan anak bermain pelbagai objek pasang-buka, buka-tutup, picit, tekan, pulas. Barang-barang keperluan yang ada dirumah pun boleh digunakan contohnya mangga dengan kunci , botol air, tombol pintu, selak pintu da sebagainya.


Berikanlah anak kebebasan untuk meneroka dialam sekelilingnya dan semulajadi. Sekali sekali bawa anak ke kawasan rekreasi didalam hutan untuk anak merasai alam semulajadi. Ianya akan menjadi momen yang indah buat anak-anak nanti.